منظور از تعادل بین کار و زندگی چیست؟
تعادل کار و زندگی بهصورت سالم به معنای حفظ یک رابطه هماهنگ میان کار و زندگی شخصی است. یعنی در حالی که شخص باید زمان و انرژی خود را برای انجام تعهدات حرفهای مدیریت کند، باید مراقبت از خود و تفریح کردن را هم در اولویت قرار دهد. آیا میدانید مدیریت زمان چیست و چگونه بدون توقف زمان میتوان آن را مدیریت کرد؟ برای این که تعادل بین کار و زندگی خود برقرار کنید، باید بعد از انجام کارهای خود ساعاتی را به تفریح، سرگرمی، گشتوگذار با دوستان و… بپردازید تا برای ادامه کار انرژی کافی داشته باشید. ویژگیهای برقراری تعادل بین کار و زندگی عبارتاند از:
- تعیین مرزها: از طریق در نظر گرفتن ساعت کاری مخصوص و جداسازی وظایف مربوط به کار از فعالیتهای شخصی، مرزهایی را بین کار و زندگی تعیین کنید.
- مدیریت زمان: شما باید اولویت وظایف خود را مشخص کنید و به آنها زمان کافی اختصاص دهید. در کنار زمان برای کار و فعالیتهای خود، زمانی را هم برای انجام فعالیتهای شخصی در نظر بگیرید.
- مدیریت استرس: به منظور برقراری تعادل کار و زندگی باید استراتژیهایی مانند تمرین تمرکز حواس، فعالیت بدنی منظم، استراحت کردن و… را برای مدیریت استرس اجرا کنید.
انعطافپذیری برنامهریزی: به گونهای برای کارهای خود برنامهریزی کنید که با شرایط پیشبینینشده یا نیازهای شخصی شما بدون به خطر افتادن وظایف کاریتان، منطبق باشد.
عدم تعادل کار و زندگی به چه معناست؟
کار کردن بیش از حد معمول و ترجیح دادن آن به زندگی شخصی، منجر به ایجاد عواقب منفی در زندگی فرد میشود. در این صورت نداشتن تعادل بین کار و زندگی بهصورت رخ میدهد. ویژگیهای عدم تعادل در کار و زندگی عبارتاند از:
- کار بیش از حد: کار در مدت زمان طولانی، انجام کار در تعطیلات و آخر هفتهها و بدون در نظر گرفتن زمان کافی برای استراحت
- نادیده گرفتن زندگی شخصی: از دست دادن روابط شخصی، نداشتن زمان کافی برای سرگرمی و استراحت به دلیل انجام کار بیش از حد و عدم تعادل کار و زندگی
- فرسودگی شغلی: تجربه خستگی فیزیکی، ذهنی و عاطفی ناشی از استرس مزمن و فشارهای ناشی از کار
مراقبت نکردن از خود: به خطر افتادن سلامت جسمی و روحی به دلیل نداشتن ورزش، خواب کافی و…
چرا برقراری تعادل میان کار و زندگی مهم است؟
زندگی انسان درست مانند یک رژیم غذایی نیاز به تنوع دارد. بهگونهای که در کنار کار و شغل خود باید فعالیتهایی برای استراحت هم در نظر بگیرید. هدف از تعادل بین کار و زندگی، موفقیت در کسبوکار و همچنین داشتن یک زندگی شخصی عالی است. عدم تعادل در زندگی علاوه بر صرف زمان و انرژی زیاد، باعث ایجاد پیامدهای منفی دیگری هم در زندگی میشود. در این میان، یادگیری مهارتهای نرم هم کمک زیادی به موفقیت شما برای برقراری تعادل میکند. آیا میدانید مهارت نرم چیست؟ در ادامه دلایل اهمیت تعادل کار و زندگی را بررسی میکنیم:
- تاثیر بر سلامت روان: قطعا همه افراد در محل کار تحت تاثیر استرس ناشی از کار قرار دارند، ولی با کار زیاد و نداشتن زمان کافی برای استراحت، این استرس غیرقابلکنترل میشود و روی سلامت روان فرد تاثیر منفی میگذارد.
- تاثیر بر سلامت جسمانی: استرس ناشی از عدم تعادل کار و زندگی علاوه بر تاثیر منفی بر سلامت روان، روی سلامت جسمانی فرد هم تاثیر منفی دارد. بیماریهای قلبی و عروقی، اختلالات اسکلتی و عضلانی و اختلال در عملکرد سیستم ایمنی جزء این تاثیرات منفی هستند.
- تاثیر بر عملکرد شغلی: صرف انرژی و زمان بیش از حد برای کار میتواند روی عملکرد شغلی شما تاثیر منفی بگذارد. یک گزارش با موضوع بهداشت روانی نشان میدهد که با توجه به استرس و مسائل مربوط به سلامت روان، کارمندان فقط با حدود ۷۲ درصد از ظرفیت کامل خود کار میکنند. همچنین طبق مطالعاتی در یک مجله پزشکی، تلاش کارفرمایان برای کاهش استرس و بهبود سلامت روان کارکنان، باعث بهبود عملکرد آنها میشود.
- تاثیر بر روابط شخصی: عدم تعادل بین کار و زندگی باعث ایجاد مشکلاتی در خارج از محل کار هم میشود. بسیاری از مردم بر این باورند که نداشتن تعادل در زندگی و کار روابط آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
چگونه بین کار و زندگی تعادل برقرار کنیم؟
قطعا نمیتوان برای همه افراد تعادل کار و زندگی را به یک شکل برقرار کرد، زیرا فرد باید با توجه به برنامه زمانی خود، این کار را انجام دهد. شاید فکر کنید که برقراری تعادل در زندگی، کار بسیار سختی است، ولی با انجام چند راهکار ساده میتوان این کار را در عرض مدت کوتاهی انجام داد. در ادامه همراه ما باشید تا ۶ نمونه از بهترین راهکارها برای ایجاد تعادل بین کار و زندگی را توضیح دهیم.
از قبل برنامهریزی کنید
برنامهریزی میتواند به شما کمک کند که بخشی از برنامه را به فعالیتهای کاری، بخشی را به استراحت، ورزش کردن و وقت گذراندن با دوستانتان اختصاص دهید. شما میتوانید برخی از این فعالیتها را با هم ترکیب کنید. برای مثال با یکی از دوستان خود تماس بگیرید تا با او در منزل کار کنید. همچنین میتوانید برای قرارهای کاری خود، فضایی بیرون از خانه را در نظر بگیرید.
بخشهای زمانی مختلف را به هر کار اختصاص دهید
شما میتوانید با جزئیات دقیقتر، برای هر یک از فعالیتهای خود در آن روز، یک بازه زمانی خاصی را در نظر بگیرید. یعنی مثلا زمانی را برای بررسی و پاسخ به پیامها، برگزاری جلسات و ایدهپردازیهای خود برای کارتان اختصاص دهید. با این کار، هر یک از فعالیتهای شما زمان خاصی دارند و با بهرهوری بیشتری آنها را به اتمام میرسانید.
به کارتان در یک زمان مشخص خاتمه دهید
حتما برای کار حضوری ساعت مشخصی را در نظر بگیرید و تمام کارها را در همان ساعت تمام کنید. همچنین اگر بهعنوان یک فریلنسر در خانه فعالیت دارید، بهتر است زمان مشخصی را برای پایان دادن به کارها در نظر بگیرید، یعنی در ساعت مشخصی کارها را تمام کنید و به سراغ استراحت و وقت گذراندن با خانواده بروید.
با مدیر یا کارفرما به خوبی ارتباط برقرار کنید
عدم تعادل کار و زندگی شخصی، با ترس انجام ندادن کارها به شکل درست و بهاندازه، تشدید میشود. بنابراین وضعیت را برای مدیر خود شرح دهید تا در اولویتبندی کارها به شما کمک کند. شاید زمان آن رسیده باشد که فردی را برای انجام برخی از وظایف استخدام کند یا وظایف کمتری را به شما بسپارد.
در شغل موردعلاقهتان فعالیت کنید
طبیعی است که به برخی از جنبههای کار خود علاقهای نداشته باشید، ولی بهطور کل شغلی را انتخاب کنید که هر روز صبح برای رفتن به محل کارتان، هیجان داشته باشید. گاهی افراد ناچارا در یک محل مشغول به کار میشوند و نسبت به محیط کار و شغل خود بیعلاقه هستند. این موضوع میتواند تاثیرات منفی روی سلامت جسمی و روانی فرد داشته باشد. پس اگر هر روز از ترس مدیر یا نگرفتن حقوق کافی مجبور هستید تعادل در زندگی و کار خود را به هم بزنید، وقت آن رسیده است که دنبال شغل جدیدی باشید.
از یک مربی یا روانشناس کمک بگیرید
اگر احساس خستگی دارید، نمیدانید از کجا شروع کنید و چگونه بین کار و زندگی تعادل داشته باشید، از یک مربی یا مشاور کمک بگیرید. این افراد میتوانند از شما سوالاتی را بپرسند و با پاسخ به آنها تشخیص دهند که تغییرات در چه مواردی میتواند به شما کمک بیشتری کند.
حمایت از تعادل کار و زندگی کارمندان با ۶ راهکار
- قطعا کارمندان شما هم در کنار کار کردن باید گاهی کارهای شخصی خود را انجام دهند، مثلا در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنند یا به سایر امورات شخصی خود رسیدگی کنند. شما میتوانید با امکان فعالیت بهصورت دورکاری یا برگزاری برخی جلسات کاری و آموزشی بهصورت آنلاین، به تعادل میان کار و زندگی آنها کمک کنید. در سایت الوکام، برگزاری کلاس آنلاین در کنار برگزاری جلسه آنلاین و وبینار، با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت، امکانپذیر است. برای مشاهده انواع خدمات و تعرفهها به سایت الوکام مراجعه کنید.
- گاهی کارمندان برای انجام بخشی از کار، ساعتها وقت میگذرانند، ولی گاهی کار را در مدت زمان کمتری انجام میدهند، پس به جای تمرکز روی ساعت کاری، به اتمام یک کار دقت کنید.
- کارکنان را به انجام فعالیتهای تفریحی و استراحت تشویق کنید، برای مثال اتاقی را برای استراحت کارکنان در نظر بگیرید.
- حتما قوانین خاصی را برای مجموعه خود درباره ساعت کاری و انجام وظایف تعیین کنید، برای مثال از مسئولان هر بخش بخواهید که برای کارکنان در خارج از ساعت اداری، مسئولیت و وظیفه کاری در نظر نگیرند.
- تحقیقات نشان داده است که پرسیدن نظرات کارکنان کمک بزرگی به عملکرد آنها میکند، بنابراین از آنها بپرسید که چه کارهایی میتواند روی برقراری تعادل کار و زندگی آنها تاثیر بگذارد.
- گاهی عدم برقراری تعادل از اطلاعات ناکافی کارکنان نشأت میگیرد، به همین دلیل آموزش در سازمان میتواند تا حد زیادی در آگاهسازی کارکنان و مدیران برای ایجاد تعادل در زندگی مفید باشد.
تعادل کار و زندگی vs عدم تعادل
در این مطلب درباره مفهوم تعادل در زندگی و کار و عدم تعادل توضیح دادیم. همچنین در ادامه گفتیم بهعنوان یک کارمند چگونه تعادل برقرار کنید و بهعنوان مدیر برای حمایت از تعادل کار و زندگی کارکنان باید چه کارهایی انجام دهید. یادتان باشد که برقراری این تعادل به سادگی ممکن نیست، بلکه نیاز به زمان دارد و با تغییرات کوچک ممکن میشود. اگر شما هم برخی روزها نیاز به مرخصی دارید یا میخواهید به کار خود تنوع دهید، برگزاری جلسات کاری و آموزشی آنلاین، راهکاری مناسب برای شماست. برای مثال در حالی که در خانه روی مبل نشستهاید، میتوانید با کارفرما جلسه بگذارید. همچنین بهعنوان یک معلم میتوانید کلاسهای خود را بهصورت آنلاین در سایت الوکام بدون نیاز به فیلترشکن و با بهترین امکانات مانند حضور و غیاب، پرسش و پاسخ، تخته وایتبرد مجازی، اشتراکگذاری صفحه و… برگزار کنید و دیگر نگران عدم تعادل کار و زندگی خود نباشید.